Vad är koi?


En Sanke hos Johan i Västerås

Koi är en karpfisk och passar utmärkt in i det svenska klimatet. Ursprungslandet är Japan, där koi är en nationell fritidssysselsättning. Man tävlar med sin koi som vi gör i Sverige med hundar eller katter. Några är värda en förmögenhet, priset kan bli hur högt som helst och priser över 50.000 kr är inte ovanligt. Japanerna började odla koi på allvar i början av 1800-talet. Det japanska namnet för koi är Nishikigoi.

På kontinenten ser man också koi i dammen hos många villaägare. koi är en trevlig fisk, som man kan handmata. Mycket barnvänlig. koi har ett beteende liknande en delfin. Älskar att blir klappad på ryggen. Den känner igen folks sätt att gå. Har bra hörsel och syn.
Koi är en fisk som inte kräver så mycket vård. Rent vatten och ordentligt med syre i vattnet är viktigt. För att få rent vatten krävs någon form av filteranläggning. Numera finns det många återförsäljare av filter i Sverige. Hur stort filtret ska vara beror på många faktorer, bl.a. vattenvolym, antal fiskar m.m.

En stor kohaku

Förutom filter behövs oftast också en luftpump som syresätter vattnet. Det är också värt att investera i en UV-lampa, som hjälper till att hålla algerna i schack. Växter ger också syre och skugga och samtidigt någonstans att gömma sig. De äter det mesta av vad vi äter, men de flesta koiägare köper koimat av bra kvalitet hos välsorterade koihandlare, det är värt att lägga en slant på bra mat. Koi finns i över 80 definierade färgvarianter, var och en med sitt japanska namn. De mest populära är Kohaku(vit & röd), Sanke(vit, röd & svart), Showa och Asagi. Hos koiklubbens medlemmar finns sammantaget de flesta varianter representerade. När du köper koi behöver du inte köpa dem så stora. De växer nämligen snabbt under sommaren om vattnet är bra. Undvik dock att köpa för små koi på hösten. Om de ska klara den svenska vintern bra så måste de matas rejält så långt det går på hösten. Vill du ha färgglada koi, kanske japanska, köp av en koispecialist. Är du inte så noga med färgerna köp av en som fött upp koi i Sverige, de är oftast tåliga. Undvik att handla koi i Zooaffärer.

Du upptäcker säkert hur roligt det är med koi. Bra böcker finns att köpa där du handlar dina koi. En koi kan blir över 1 meter lång och över 100 år gammal. De växer efter utrymme. Är din damm tillräckligt djup (över 150 cm), kan dina koi även övervintra i dammen. Vid temperaturer under 8 grader upphör matsmältningsfunktionen och de ska då inte matas. Vill du veta mer om vinterförvaring så kan du köpa gamla nummer av medlemstidningen i vår shop och vår häftade koibok. I den står det mesta om koi, hur du bygger din damm, vattenkvalitet, filter mm. Du hittar boken i vår shop.