Bygga damm för första gången.

Bygg din första damm – gör det enkelt

Här beskrivs byggandet av en enkel koi- och guldfiskdamm. Det är en bra förstadamm med dammduk, tryckfilter och UV-lampa samt dränkbar pump på det djupaste stället.

Läs gärna på lite innan du sätter igång. Att gå med i en klubb som Koi Club Sweden är bra, då kan du prata med folk som byggt damm och som har erfarenhet av koi och damm. Oftast är det bättre att börja billigt och enkelt än att sikta mot stjärnorna och kanske inte komma i mål.
Håll dig till en handlare när du köper fisk, i varje fall till fisk från samma världsdel. Har du japanska koi, fortsätt med det. Har du israeliska, fortsätt med det. Du kan testa med en ny för att se om den passar in i din miljö. Håll dig till seriösa handlare med bra rekommendationer.  Håll dig borta från zooaffärer när det gäller att köpa koi. De kan vara bra på sjukdomar och hälsa men oftast är de sämre på koi, de har oftast köpt koien i flera led så ursprung kan vara okänt.

Allra bäst är att ha nya koi i karantän, men alla har inte plats eller förutsättningar för det. Karantän bör man ha själv, oavsett vad handlaren säger. Att handlaren har haft fiskarna i karantän är ingen som helst garanti för att du ska slippa problem eller inte ha nya koi i karantän. Men nog om fiskar. Mer om att köpa koi hittar du i en av våra andra artiklar.

 

Nu till din nya damm. Gör det enkelt: Mät ut platsen, lägg gärna ut en vattenslang som kontur. Gräv ett hål format efter din plats. Lägg i en gummiduk och bygg en fin kant oavsett om den är formell eller mer naturlig. Lägg i en dränkbar pump. Dra slang till ett filter med UV-ljus som du har stående utanför dammen. Köp ett som är enkelt att göra rent, ett som du inte behöver öppna för att göra rent. Led tillbaka vattnet via ett vattenfall eller direkt tillbaka till dammen, eller varför inte båda delarna.
Är det inte svårare tänker du. Nej det är det faktiskt inte. Med denna lösning får du en damm som du klarar av att sköta samtidigt som den är enkel att underhålla.

Jaha, och alla goda råd? Att det ska vara bottenavlopp, murad damm med glasfiber, Sieve som förfilter, reglerbar pump utanför dammen, minst 1,5 meter djup, ett beadfilter, stark UV-lampa, inneförvaring för dina fiskar, skimmer med egen pump med mera med mera.  Du ska inte ignorera tipsen men var skeptisk. Även om du nu har en bil, ”state of the art”, så var säkert inte din första bil det. Samma sak gäller med din damm, bygg en enkel, då är det enkelt att förstå hur den fungerar och du kan lära dig hantera den och bli en expert inom några år. Eller så njuter du av dammen och fiskarna utan att behöva bli en expert för din damm är enkel och fungerar som en Schweizisk klocka. Ta tipsen med ro, kan du inte stå emot så bered dig på en filteranläggning som kostar 60 000 kr. Risken är då att du blir stressad när det blir lite grumligt i vattnet eller när din koi inte vill äta.

Nu menar vi inte heller att du ska köpa något som du måste byta ut inom några år men det är ändå bättre att investera 10 000 kr i något som du kan ha helt fungerande och växa med än att lägga sex gånger mer pengar på något som kanske inte är din grej. Det tar några år att lära sig vattenkvalitet och hur koi fungerar. Då vet du vad du behöver förbättra om du nu behöver det och du har den kunskap som behövs för att köpa dyrare fiskar, du kanske till och med vill ha en lite större damm.

Tänk på att vara noggrann vid inköp av koi, att inte överbefolka dammen med fisk, att rengöra filtret regelbundet, att byta UV-lampan varje vår, att rengöra dammen varje vår och att lära dig om koi och bilda en egen uppfattning om vad just dina koi vill ha.

Ta emot tips du får från handlare eller vänner så kommer du ha glädje av dina koi och din damm, gör det enkelt, krångla inte till det. Då kommer du att njuta av din damm och dina koi under en lång framtid.

 

Några bra regler

  • Gräv gärna så djupt att dina koi kan övervintra ute, 0,9 till 1,3 m är tillräckligt.
  • Kolla marken innan du gräver så du vet om det finns berg eller inte.
  • Du bör se din damm inifrån huset, vi har många dagar med dåligt väder i Sverige.
  • Se till att dammen har sol så tillförs energi, dvs solen värmer dammen. Dock bör den inte ha sol hela dagen då koi kan bli solbrända, vattentemperaturen kan skifta för mycket mellan natt och dag och kraftig algtillväxt kan bildas.
  • Undvik att anlägga dammen under stora träd som fäller löv eller barr. Rötterna kan dessutom skada dammduken.
  • Dammen bör vara på minst 5-7 m3, om du ska ha koi gärna 7-10 m3.
  • För enklare underhåll: filtret måste vara enkelt att rengöra, inget man måste skruva isär eller rengöra svampar separat.
  • En luftpump med en syresten 10 cm under vattenytan håller en liten vak öppen under vintern. På sommaren ger den extra syre till vattnet och bör placeras djupare.

 

Detta är ett utdrag ur en längre artikel av Michael Forsberg i medlemstidningen nr 1/2012.